måndag 31 augusti 2009

Första kurstillfället på Karisma.

I söndags fick jag med mig husse på en 5 timmar lång teoridag på Karisma, i psykologen Mickie Gustafsons upplägg av Grundkursen som Leena Gustavsson föreläste om.
Den handlade om hur vi med ett minimum av krav bygger en relation av tillit och förtroende. Målet är att låta hunden utveckla sin egen unika personlighet. Samtidigt som den samverkar med oss och blir en trevlig och välfungerande familjemedlem Kommandon kan man träna hunden med men det som är viktigast är att bygga en bra relation till sin vän.
Vi fick inblick i arvet, vad som ligger i lynnet och om hur arvet kan förstärkas eller dämpas och hur miljön påverkar känslorna (emotionspsykologin= läran om stress, hur hunden tänker och att en hund vid sorg kan känna saknad . Hur viktigt den sociala interaktionen mellan människa och hund är och att hunden har ett "tankebagage" men vid stress så kan hunden handla orationellt mot vad den är van att göra.
Intelligensen fungerar inte vid stress. Hur lätt är det inte att påverka hunden att reagera starkare än vi menar, har de ingen karta att följa blir de osäkra och skapar stress. Hur möter vi en hund i stress? Hur tränar man bort ett oönskat beteende?
I dagens samhälle är det vanligare med överstimulerade hundar för vi vill våra hundar så väl. Att låta hunden vila efter olika sorts aktiviteter är så viktigt och skapar lugna hundar. Samtidigt finns det understimulerade hundar som känner sig ensamma och isolerade.
Ja, , det var ett axplock om vad dessa 5 timmar innehöll och var mycket intressant. Husse och jag hade givande långa diskussioner innan vi somnade tillsammans med vår två vovsingar under täcket.
Att se till att vi skapar rätt sinnesstämning när de ska aktiveras eller lämnas ensamma är viktigt budskap som jag tog till mig och att ge dem tid vid inlärning och vila för återhämta.
Ser fram tills nästa tillfälle då hundarna ska vara med och vi varvar praktik och teori.

2 kommentarer:

Jenny Beckman sa...

Å vad spännande och bra det låter. Alla som gått kurs dr brukar ju vara supernöjda!

Skogsstjärna sa...

Blir spännande att höra hur de gör i praktiken. ;)