måndag 31 mars 2008

Unghundskurs.

I lördags startade vårt steg två i mer strukturerade former av fostran av vår Hippi. I hällande regn(regnar alltid i Lindome på lördagar) träffades ett glatt gäng8 flera från valpkursgänget) fast beslutna att få våra bångstyriga tonåringar att växa upp till trygga individer.
Med rätt motivation och bra belöning kan en flockledare leda sin flock dit han själv vill!! sa Erling!
En hund som inte har en "flockledare med bra ledarskap" kommer att köra sitt eget lilla race och bete sig som en liten vilsen vargunge, som varken vet ut eller in.
Vi började vår resa med ögonkontakt, kroppspråk och visa handtecken. Vi tränade med och utan koppel, genom motivation och belöning. Hippi var så duktig och slöt upp och hade helkoll på husse eller matte hela tiden.Gissa om vi var stolta.
I söndags gick vi en långpromenad i ett friluftsområde.Vi mötte två mattar med tre "flattar" en mamma och två unghundar. De hade hundarna lösa och efter hälsning så släppte vi Hippi också. Mamman tog med sig Hippi runt och visade på massa spännande ihåligheter medan vi stod och pratade. Gissa om Hippi njöt.
Deras hundar var så lydiga och ena matten berättade att hon hade en visselpipa som gjorde att hundarna alltid kom. Inlärningen hade varit godsak som belöning när de kom vid inblåsning. Hippi var efter en och en halv timme fortfarande lös under vår promenad. Vi tränade inkallning titt som tätt och gömde oss då och då. Hon höll sig hela tiden i närheten av oss, det var helmysigt att få uppleva detta. Kan ju vara bortblåst i morgon, vem vet!

4 kommentarer:

Skogsstjärna sa...

Grattis att det går så bra! :D

För oss har det varit så att Kasper testat mer, sprungit längre bort ju äldre han blivit. Ni får väl vara vaksamma på hans signaler. Blir ni tveksamma så kör med lina, även om det är trist. Ångrar lite att jag inte kört mer med lina, utan kaxat med fri hund så länge. Tror jag gjort bort mig rejält där med tanke på framtiden och jaktinstinkten...

Hot Hippi sa...

Ja, tror att det är Hippis dagsform som är avgörande men jag njuter av våra promenader tills...

Skogsstjärna sa...

Gör det! ;)
Vem vet, Kasper kanske är en synnerligen självständig och egensinnig herre. Du kanske inte alls får samma problem...
Idag var det inkallning på kurs. Provade utan lina, han kom som ett skott.... men så vek han av till grannhunden, som givetvis var extra frestande eftersom det var en gårdshund. Han är en illistig illbatting, så är det bara.

Hot Hippi sa...

Precis så tror jag att Hippi reagerar också.Hon rymde ju förra veckan genom att gräva sig ut under staketet.Hon visste att han gjorde fel det syntes på hennes kroppsspråk när hon sprang iväg men något drev henne och hon bara stack.Kommer något i vägen så gör hon säkert likadant.
Hon är också en Gårdis!!