tisdag 22 september 2009

Hundträning


I söndags var det genomgång med Mickie Gustafsson på Karisma, om hur vi genom belöning får hunden dit vi önskar. Mickie var en mycket behaglig person att lyssna på. Vi började med att stå i en stor grupp med slakt koppel och bara träna på att vänta. När vi stått så en stund så började vi mata hunden med godis när hon räknade till 10 ett antal ggr och sen minskade ner till få godis under räkningen men då hade Noella 100% fokus på mig.
Sen gick vi med långt koppel och när Noella gick för fort så kopplet spändes så gjorde jag ett lätt ryck så Noella stannade upp och tittade på mig och fick sin belöning och ett duktig. Det var så enkelt att förstärka rätt beteende och efter ett antal ggr så gick hon så fint.
( Har tränat liknande teknik med Hippi men det gick inte så fort som i dag. )
Vi övade också på att få hunden att stanna och komma och det var mata med godis och säga ordet kom eller stanna och sen belöna tills det sitter.
Vi fick också mellan varven träna på att alla deltagare skulle vara nära i samma rum och hundarna skulle ligga ner vid föraren medan vi hade teori. Det gick också så bra.

Noella är lyhörd och lätt att träna när man har rätt verktyg. Vi hade olika sorters hundar i gruppen, hundar som skällde hela tiden, gnydde eller ylade så kändes det så gott att få mysa med vår lilla gårdisvalp i bilen hem. Noella sov hela kvällen efter 5 intensiva timmar träning som hade varvats med teori. Matte och husse kände också att det var ett intensivt pass men dock så kul med de framgångar vi klarat. Nu gäller det att träna detta så det sitter som ett positivt naturligt beteende .
Det var nyttigt att träna med Noella ensam. Hon är ju en egen individ där vi ska utveckla hennes personlighet och det ska bli spännande att se vad det blir för henne framöver.
Hippi hade svårt att smälta att vi hade lämnat henne hemma och pockade på uppmärksamhet med att visa sina gosedjur. Hårt liv i bland, men hon fick sin egna lekstund så de kunde samsas under täcket när det var dax för att sova för natten!!!

2 kommentarer:

Skogsstjärna sa...

Heja! Skönt för Noella att få lite alldeles egen matte- och hussetid!

Jenny Beckman sa...

Jag älskar att gå kurs när det är så bra! Vår tävlingslydnad börjar på lördag! Roligtroligt!
Jenny o Luma